Veel gelezen

Ontdek Vlaanderen

Ontdek Vlaanderen
  • In het hart van Europa

    Afstand tot Londen: 365 km, afstand tot Amsterdam: 202 km, afstand tot Düsseldorf: 203 km, afstand tot Frankfurt: 400 km, afstand tot Parijs: 305 km

    Vlaanderen is de poort naar Europa. Naast een productieve en hooggeschoolde bevolking en een onderzoeks- en investeringsvriendelijk klimaat beschikt Vlaanderen over een uitgebreid spoor- en wegennetwerk, alsook enkele grote havens. Ontdek hieronder de grote zeehavens en de luchthaven van Zaventem.

  • Inspirerend verleden

    23 miljoen overnachtingen in het Vlaamse Gewest in 2012

    Het verleden is tastbaar in Vlaanderen. Imposante kunstcollecties lokken toeristen van over de hele wereld. In de kunststeden wandel je door de kronkelende straten. Ontdek hieronder enkele van de hoogtepunten.

    • In Flanders Fields Museum

      Het In Flanders Fields Museum is een interactief oorlogsmuseum gevestigd in de Lakenhallen van de stad Ieper. De naam verwijst naar een gedicht van militaire arts John McCrae: In Flanders Fields. In het museum staan de verhalen van de tijdgenoten die de oorlog van dichtbij meemaakten centraal.

    • Brugse Reien

      Brugge was in de Middeleeuwen een van de belangrijkste handelssteden van Europa. Heel herkenbaar zijn de Brugse reien, dit zijn kanaaltjes in het centrum van Brugge. Vanwege de vele reien met boogbruggen wordt Brugge het Venetië van het Noorden genoemd.

    • Museum aan de Stroom (MAS)

      Antwerpen is een stad aan een stroom met een haven. Dat zorgt al eeuwen voor ontmoeting en uitwisseling. Het Museum aan de Stroom (MAS) verzamelt de sporen van die uitwisseling en vertelt er nieuwe verhalen mee. Maak kennis met Antwerpen in de wereld en met de wereld in Antwerpen.

    • De Kuip

      De Kuip is het historische hart van Gent. Je maakt er kennis met de stad, haar rijke geschiedenis en haar eigenzinnige bewoners.

       

    • Grote Markt van Brussel

      De Grote Markt van Brussel is het bruisende hart van de Europese hoofdstad. Het plein toont de esthetische en historische rijkdom van Brussel met onder meer het Stadhuis, het Broodhuis en vele gildehuizen. Het is het ideale vertrekpunt voor een bezoek aan de hoofdstad van Vlaanderen en Europa.

    • Sint-Romboutstoren

      Volgens de legende komen Mechelaars altijd te laat. Daarom kreeg de Sint-Romboutstoren in de achttiende eeuw aan 4 zijden een torenuurwerk, met wijzerplaten groter dan die van de Big Ben in Londen. Het uurwerk hangt er vandaag niet meer, maar de wekelijkse beiaardconcerten herinneren daar nog aan. Mechelen heeft zelfs een Koninklijke Beiaardschool, de eerste en oudste ter wereld.

    • Steenkoolmijnen

      In 1901 werd de eerste steenkool uit de Kempische ondergrond gehaald. De kolenproductie kende haar hoogtepunt na de tweede wereldoorlog. In Beringen is de oude mijnzetel inclusief de tuinwijken errond volledig bewaard gebleven, een pareltje van industriële archeologie.

  • Lekker eten en drinken

    De Vlaming is niet alleen verzot op frietjes van de frituur. Lekker eten en drinken staat bij ons hoog op de agenda. Ontdek hieronder enkele van de typisch Vlaamse streekproducten en -gerechten.

    • Witloof

      Witloof is een witte groente met een bittere smaak. Het eerste witloof werd ‘uitgevonden’ in een kelder in Schaarbeek. Witloof wordt vaak in ovengerechten gebruikt maar kan je ook rauw in een slaatje eten.
       

    • Waterzooi

      Waterzooi is een typisch Gents gerecht gemaakt van kip of vis, groenten, room en aardappelen. Het wordt opgediend als een soort soep samen met brood.
       

    • Hasseltse speculaas en Limburgse stroop

      In Hasselt is speculaas niet dun en krokant maar is het een dik koekje dat zacht is binnenin. Samen met de traditionele Limburgse stroop is het perfect te combineren tot een heerlijk dessert.
       

    • Pompoensoep

      Kasterlee, gelegen in het groen van de Antwerpse Kempen, is al sinds de 17de eeuw dé pompoenstad. De inwoners staan er bekend als pompoenpapeters.

    • Varkenskroontje met pastinaak

      West-Vlaanderen is de provincie van de varkensteelt: er zijn 3 keer zoveel varkens als inwoners. Ontdek hier een heerlijk recept van varkenskroontje met pastinaak, een lekkere en vergeten wintergroente.

  • Top in onderwijs

    28% van het totale budget van de Vlaamse overheid gaat naar onderwijs

    Onderwijs is voor Vlaanderen een topprioriteit en wordt tot de beste van Europa gerekend. Vlaanderen heeft een wijdverspreid netwerk van scholen met een kwalitatief onderwijsaanbod. Ontdek hieronder de 5 grote universitaire centra.

    • 36000 studenten

      Antwerpen

      De Associatie Universiteit en Hogescholen Antwerpen is een structureel samenwerkingsverband van 4 instellingen voor hoger onderwijs in Antwerpen: de Universiteit Antwerpen, de Karel de Grote-Hogeschool, de Artesis Plantijn Hogeschool en de Hogere Zeevaartschool.

    • 93000 studenten

      Leuven

      De associatie KULeuven is een samenwerkingsverband tussen 12 instellingen voor hoger onderwijs en daarmee de grootste van Vlaanderen.

    • 64000 studenten

      Gent

      De Associatie Universiteit Gent is een samenwerking van 4 instellingen voor hoger onderwijs: de Universiteit Gent, de Hogeschool Gent, de Arteveldehogeschool en de Hogeschool West-Vlaanderen.

    • 15000 studenten

      Brussel

      De Universitaire Associatie Brussel bestaat uit de Vrije Universiteit Brussel en de Erasmushogeschool Brussel.

    • 10000 studenten

      Hasselt

      De Associatie Universiteit-Hogescholen Limburg is een samenwerkingsverband tussen drie Limburgse instellingen: de Universiteit Hasselt, de Hogeschool PXL, en de Provinciale Hogeschool Limburg.

Contacteer ons

Heeft u een vraag voor de overheid? Wij helpen u graag verder, elke werkdag van 9 tot 19 uur. U kan ons ook op Twitter vinden, meer informatie over vraagbeantwoording op Twitter.